" ASSALAMUALAIKUM W.B.T "
SEMOGA SAUDARA / SAUDARI DI BERKATI OLEHNYA

Kamis, 04 Agustus 2011

Gambar solat (lain mazhab lain cara)






Takbir buka jari sedikit supaya tidak serupa dengan penyembah berhala yg mengepit tuhan mereka di celah² jari..hehe..(dlm persilatan xslh putra, mereka kata berdiri tegaknya ALIF )







Rukuk seperti gambar di atas, lurus huruf  " L " terbalik atau number 7  (dlm persilatan xslh putra, mereka kata lepasnya angin lalu)








Sujud sama seperti di atas...cium bumi...(kelebihan umat NABI MUHAMMAD s.a.w boleh sujud di mana² sahaja, xperlu cari² patung atau berhala)







Tahiyat Awal seperti gambar di atas, tegakkan kaki kanan (anak jari kaki kanan mengadap kiblat)









Tahiyat Akhir seperti di atas, duduk di atas kaki kiri (anak jari kaki kanan mengadap kiblat)

*sifu putra cakap time sujud akhir dan duduk dalam tahiyat akhir paling mujarab hendak memohon padaNYA..

lebih kurang la cara² solat...kepada saudara atau saudari yg bertanya keliru dengan sujud dan rukuk, tips putra....
sujud : cium bumi
rukuk: membongkok


jika kita beragama islam, bermakna taraf kita sama sahaja, sujud di bumi yang sama..sama ada anda DATO', MENTERI, GURU² atau apa jawatan sekali pun kita mempunyai TUHAN yg sama...bayangkan la kalau solat berjemaah...yang lain semua sujud...yg berpangkat ni berdiri tegak pulak..tak ke pelik je...ehhehe...mohon maaf pada yang terasa..but this is reality...hehehe

mudah²an berguna untuk yang mencari...
Amin...
Amin...
Amin...
Ya ALLAH s.w.t

4 komentar:

syazwiena khan mengatakan...

go on :)
blog putra mesti byk silent reader .

PuTrA Yaa Siin mengatakan...

Salam Saudari Syazwiena Khan,

Terima kasih kerana sudi singgah di serambi usang putra nie...doa² kan je la...mudah²an kekal dapat kongsi ilmu hingga akhir hayat...

Amin...
Amin...
Amin...
Ya ALLAH s.w.t

Anonim mengatakan...

HANBA ALLAH TERIMA KASEH KERANA KAMU BYK MENBANTU DIRIKU YANG KOTOR NIE...

PuTrA Yaa Siin mengatakan...

Salam Saudara/Saudari..

Kalau rasa kotor..bersihkan la..

ZIKRULLAH terbaek untuk cuci bintik² hitam..

seterusnya pasti datang sendiri...ini yang

putra lalui sendiri..

yang baik pastinya datang dari DIA !!!

Poskan Komentar