" ASSALAMUALAIKUM W.B.T "
SEMOGA SAUDARA / SAUDARI DI BERKATI OLEHNYA

Senin, 18 Juni 2012

PENIPU+PEMBOHONG+LIAR

Salam,

Post nie putra nak share sket ilmu..tp sebenarnya bukan ilmu...lebih kepada pengalaman hidup..

tajuk PENIPU dan PEMBOHONG itu LIAR..sama je semua tu..cara nak kenal mereka senang je..

dengan perangai menipu dengan orang lain..walaupun sahabat baik anda..sahabat yg rapat la paling senang

kita nak detect boleh pakai ke tak boleh pakai member tu..

Contoh:

Boy dan Tricky kawan baik, mereka bekerja di satu tempat yang sama..malam sebelumnya mereka sama² tengok bola portugal lawan skuad harimau malaya hingga lewat pagi..padahal jam 0700am dh nak gi kerja..selepas tamatnya perlawanan itu dengan mata skuad harimau 3 dan portugal 0...mereka berdua hendak pulang kerumah masing²......

Boy: weh..tricky esok aku malas la nak g kerja..ngantok nie..
Tricky: adush..ko nak bg alasan apa ?
Boy: alaa...esok pagi² aku call office cakap superbike aku side mirror hilang..ko pandai² ar cover k?
Tricky: lantak ko la boy...tapi kalo ko nk pinjam cermin umah ako ko inform la yer?
Boy: ok bro...chaiyok...
Tricky: wokeh..chalo betey..

Lebih kurang mcm tu la jalan citenya..yang jelas nyata dan terang "BOY" seorang penipu hanya untuk
kepentingannya..lebih baik jauhkanlah diri anda dari org yg sebegini rupanya..kerana sudah nyata nanti anda juga pasti di tipunya..bukan putra menghukum boy, tapi kita perlu mengambil langkah berjaga² dengan penipu² yg beredar di sekelilingmu...buat lah...buat lah...buat lah tak tahu..tepuk lah..tepuk lah..tepuklah dadamu tanya hatimu adakah benar..kaji sikapnya..sekian..terima kasih kerana sudi membaca pahatan putra.


Tips,
Sahabat NABI s.a.w dengan tergesa² turun dari kuda dan lantas mengadap BAGINDA tanpa mengikat/tambat kudanya. Sampai sahaja di hadapan BAGINDA, BAGINDA bertanya wahai sahabat...kenapa kamu tidak mengikat kuda kamu? jawab sahabat, hamba redha apa yang akan terjadi wahai AMIRUL MUKMININ..
jawab BAGINDA pula..salah caramu itu..pergi tambat kuda itu dahulu. TAMMAT.

Dari cerita JUNJUNGAN kita ini jelas lah yg kita perlu berusaha dahulu barulah tawakal dan redha...

Waallahualam...

maafkan aku Ya RAHMAN Ya RAHIM jika apa yang aku cuba sampaikan ini tidak benar dan salah di sisiMU..

AMIN...
AMIN...
AMIN...
YA ALLAH s.w.t

Tidak ada komentar:

Posting Komentar