" ASSALAMUALAIKUM W.B.T "
SEMOGA SAUDARA / SAUDARI DI BERKATI OLEHNYA

Senin, 11 April 2011

QAF 50 / AYAT 5

Sibuk sangat dengan QAF40...kat sini putra siap share QAF50 lagi..hehehe...tapi tata cara bacaan rujuk pada AL-QURAN.....ok? selamat beramal..



1. Al-Baqarah: 17
Perbandingan hal mereka samalah seperti orang yang menyalakan api; apabila api itu menerangi sekelilingnya, Allah hilangkan cahaya mereka, dan dibiarkannya mereka dalam gelap-gelita, tidak dapat melihat

2. Al-Baqarah :18
Mereka pekak, bisu dan buta; dengan keadaan itu mereka tidak dapat kembali.

3. Al-mukminun: 115
“Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kamu sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? Dan kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?”
4.Yasin:9
Dan Kami jadikan sekatan di hadapan mereka, dan sekatan di belakang mereka. lalu Kami tutup pandangan mereka; maka dengan itu, mereka tidak dapat melihat.

5.Ar-Rahman:33
Wahai sekalian jin dan manusia! Kalau kamu dapat menembus keluar dari kawasan-kawasan langit dan bumi . maka cubalah kamu menembus keluar. Kamu tidak akan menembus keluar melainkan dengan satu kekuasaan

6 komentar:

Nubuwuah mengatakan...

salam

Seingat saya memang ini ayat 5 tetapi bukan Qaf 50...

dan bukannya Qaf 40 tetapi KAF 40...

PuTrA Yaa Siin mengatakan...

Salam..

Terima kasih sahabat kerna sempat singgah di serambi usang ini dan sempat juga memberi teguran & nasihat..

1st q : Seingat saya memang ini ayat 5 tetapi bukan Qaf 50..

a : yang putra dapat ayat lima dan kaf50.
(sifu yg lain pula ckp ini lima ayat, bkn ayat lima..ayat lima bermaksud ayat yg berturutan..hehehe..confuse..konpius..)

2nd q : dan bukannya Qaf 40 tetapi KAF 40.
a : Q & K tu mmg putra confuse pun..hehhe..ada yang kata K ada yang kata Q..sbb tu putra ada letak start Q and K..dlm simpanan putra ada dalam ejaan jawi tapi perguruan tidak membenarkan, terpaksa la dalam rumi je..

Thank you ALLAH s.w.t....yg di nanti telah tiba..

P/s : 1 benda baik kita buat, 10 yg di balas..amin YA ALLAH s.w.t....

Nubuwuah mengatakan...

salam

memang membari confused...K itu kaf nifis (yg tidak ada titik)...dan Q itu qaf tebal yang ada 2 titik... jika diselidik kaf 40 itu mengandungi huruf kaf (nifis) sebanyak 40.... (saya dah kira)... saya jua pernah terjumpa kaf 50 (tambah 10 kaf)... saya mengamalkan kaf 40 versi tok janggut..ijazah dari seorang teman...

Ayat 5 ini ada 3 versi... versi pertama ialah ayat 5 seperti diatas... (cuba kira ayat 5 versi ini tak banyak huruf Qaf)... saya salah seorang pengamal ayat 5 ini.. pendek tapi cantik...

dan versi kedua yang mengandungi huruf Qaf sebanyak 50...versi kedua ini terkenal dengan Qaf 50...

manakala pulak versi ketiga dipanggil Qaf 100 kerana mengandungi huruf Qaf 100...ini adalah pakaian para ulama...

maaf sekali lagi..bukan untuk menunjuk pandai hanya sharing ilmu...saya cakap apa yang saya tahu...

inshallah saya akan sering berkunjung kemari... salam persahabatan..

PuTrA Yaa Siin mengatakan...

Salam,
Terima kasih...
ini la yang putra perlukan..share apa yang tahu..ini tak..ada yang jenis sombong..dah tau orang salah buat tak tau je...hehhe...
hope sape yang masuk blog nie tengok pada comment nie..bior mereka dapat berfikir sedikit...
mengenai K & Q tu mmg putra rasa K pun..bkn Q ehhe..tp bg yang tidak pasti..mesti try search under QAF...pada yang tahu pasti search under KAF..jadi semuanya dapat sedikit ilmu..
pada saudara nubuwuah terima kasih banyak²..hope dapat share ilmu yang ada..dan hope dapat terangkan sedikit pada comment KAF40 ape kegunaannya...
Salam UKHWAH......

wangsawang mengatakan...

ini kayaknya bukan surat 5 (50 qaf),,,,

PuTrA Yaa Siin mengatakan...

:)

Posting Komentar