" ASSALAMUALAIKUM W.B.T "
SEMOGA SAUDARA / SAUDARI DI BERKATI OLEHNYA

Minggu, 16 Januari 2011

b. Teknik atau cara²


Cara putra solat la…

Berdiri tegak mengadap kiblat, anggaplah anda berdiri di atas titian siratulmustaqim…(sehelai rambut di belah tujuh) pastikan anda tidak jatuh ke jurang yang hina itu…
Di hadapan mu pula DIA.
Di kanan mu pula Raqib.(malaikat pencatat amal kebaikkan)
Di kiri mu pula Atid (malaikat pencatat amal keburukkan)
fahamkanlah apa yang anda lafas kan..disertakan maksud bacaan di dalam hati…apa yang anda pohonkan padaNYA…Tawadhuk atau tunduklah dengan seikhlas hati moga di perkenankan apa yang anda minta itu…contoh yang kita selalu pohon :

Al-fatihah :-

  1. Dengan menyebut nama tuhan yang maha pemurah lagi maha mengasihi.
  2. Segala puji bagi tuhan yang memerintah semesta alam.
  3. Yang maha pemurah lagi maha penyayang.
  4. Yang menguasai hari pembalasan.
  5. Hanya pada ENGKAUlah  kami sembah dan hanya pada ENGKAUlah kami memohon pertolongan.
  6. Tunjukkanlah kepada kami di jalan yang lurus.
  7. Iaitu jalan orang² yang ENGKAU ridhoi, bukan jalan orang² yang ENGKAU murkai dan bukan pula jalan orang² yang sesat.

Cuba fahamkan sedikit² ayat dahulu baru teruskan dengan maksud² bacaan yang lain..putra pun masih banyak yang belum hafal maksudnya..sama²lah kita menghafal maksud² kitab suci kita..kalau tak faham macam mana nak hayati keindahan itu? contoh kalau anda cakap :- hi girl, I like u so much, I love u so much, I’m very² sorry girl what im doing to u before…macam mana riak wajah anda ketika itu? Mesti muka penuh minta maaf kan? Tapi kalau anda tak faham apa yang anda mencarut tu mesti muka macam blue hyppo je..selamba je ckp..mesti la perempuan tu bertambah marah kan? Riak wajah tak ada rasa bersalah langsung…ehheheh renung²kan dan selamat mengkaji…

Teringin nak tambah atau apa yang putra tulis tak betul…komen je la k?

Tidak ada komentar:

Posting Komentar